Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 62 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Prebiotické sladidlo tagatosa
Jurečková, Zuzana ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Toto sladidlo D-tagatosa, má četné výhody, které by se časem i u nás mohly využívat v potravinovém průmysle. Jsou zde shrnuty vlastnosti D-tagatosy, fyzikální také chemické a možnosti výroby D-tagatosy. V základních informacích o vlastnostech se také pojednává o samotném metabolismu D-tagatosy a jejich prebiotických vlastnostech v trávicím traktu. D-tagatosa je nově navržené náhradní sladidlo, také proto nesmí chybět možnost aplikace D-tagatosy v potravinách jako jsou např. cukrovinky. Vlastnosti D-tagatosy jsou porovnány se sladivostí klasického cukru. Nedílnou součástí je také možnost stanovení D-tagatosy v potravinách různými metodami a technikami.
Vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů
Lill, Adam ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce) ; Křížová, Petra (oponent)
Souhrn Téma bakalářské práce je vliv výživy na kazivost zubů u adolescentů. Výživa a její složky se významnou měrou podílejí na vzniku kariézních lézí a celkovém zdraví dutiny ústní. Studie byla provedena ve stomatologické ordinaci v Plané u Mariánských Lázní za pomoci zubního lékaře a dentálních hygienistů. Podmínkou pro zařazení do souboru byla věková hranice 10-19 let, která splňuje definici adolescence podle WHO. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření, celkem se zúčastnilo 52 pacientů (24 chlapců a 28 dívek). Byly zjištěny pacientovy postoje, znalosti o výživě, stravovací návyky a počet nových kazů od předchozí prohlídky. Získaná data byla statisticky vyhodnocena Chí kvadrát testem a Fischerovým exaktním testem pro čtyřpolní tabulky. Statistická významnost byla stanovena jako p ≤ 0,05 (5 %). Zubní kazivost při vyšetření byla 46 %, na předešlé prohlídce 52 %, 77 % pacientů provádí hygienu dutiny ústní dvakrát denně, 54 % konzumuje nejčastěji slazené nápoje, 23 % konzumuje sladké potraviny jednou denně. Každému respondentovi byl vyhodnocen stav hygieny dutiny ústní, vynikající stav mělo pouze 8 % respondentů. Statistická významnost nebyla prokázána ve skupinách se zubními kazy a bez zubních kazů v souvislosti s konzumací sladkých nápojů (p = 0,366), potravin (p = 0,7) nebo frekvencí čištění zubů (p...
Vliv stravy a dentální hygieny na vznik zubního kazu
MARKOVCOVÁ, Tereza
Příčinou vzniku zubního kazu jsou bakterie běžně přítomné v dutině ústní, cukry, zubní plak a špatná dentální hygiena. Jedná se o patologický proces mikrobiálního původu, který postihuje a ničí tvrdé zubní tkáně. Významnou roli k udržení orálního zdraví hraje zdravá a vyvážená strava včetně tekutin. Zároveň je důležité omezení nadměrného příjmu cukrů v nápojích i sladkostech, který má významný podíl na vzniku zubního kazu. V dnešní době je nejvíce kladen důraz na primární prevenci, která spočívá v preventivních stomatologických prohlídkách, motivaci a poradenství v oblasti správné ústní hygieny. Prvním cílem bylo zjistit souvislosti stravovacích návyků na kazivost zubů u adolescentů. S prvním bodem úzce souvisí i druhý stanovený cíl, kde bylo předmětem zjistit souvislosti konzumace různých nápojů na kazivost zubů u adolescentů. Posledním cílem bylo odhalit nejdůležitější oblasti ústní hygieny a stravování, v nichž je nutné adolescenta edukovat. Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu za pomocí hloubkového a polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen čtyřmi sestrami z ordinace stomatologa, jednou dentální hygienistkou a pěti adolescenty. Všechny rozhovory probíhaly v únoru a březnu roku 2023. Jednotlivé rozhovory byly nahrávány na záznamové zařízení a následně byly doslovně přepsány do Microsoft Word. Poté byla provedena analýza a kategorizace dat v analytickém programu ATLAS.ti. Výsledky byly kategorizovány do pěti kategorií. Kategorizace: Edukace z pohledu sestry, Edukace adolescenta, Informovanost adolescenta, Prevence, Stravování adolescenta. Kategorie jsou dále rozdělené dle výsledných odpovědí respondentek do dalších podkategorií. Výsledky jsou přehledně rozdělené do schémat a následně podrobně popsané. Z výzkumu vyplynulo, že nejdůležitější pomůckou pro odstranění zubního plaku je zubní kartáček a mezizubní prostředky spolu s vhodně zvolenou technikou čištění zubů. Taktéž je velmi důležitá edukace adolescenta v oblasti stravování a pitného režimu, hlavně co se slazených nápojů týče. Dále z výzkumného šetření vyplynulo, že adolescenti dodržují pravidelnou dentální hygienu a absolvují preventivní stomatologické prohlídky jedenkrát za půl roku. Zároveň jsou si vědomi toho, které potraviny jsou pro vznik zubního kazu nepříznivé.
Vytvoření a ověření edukačního programu za pomoci dentální hygienistky, pro žáky 2. stupně ZŠ Prachatice
SOBOTÍK, Dalibor
Cílem mé bakalářské práce je vytvoření edukačního programu formou motivačního atlasu, který bude mít vliv na zlepšení orální hygieny u dětí. Zároveň je mým cílem zvýšit motivaci žáků k dodržování správné a pravidelné péče o dutinu ústní a zajistit používání správných dentálních pomůcek. V teoretické části práce je věnována pozornost anatomii dutiny ústní, zejména pak stavbě a typům zubů. Dále jsou popisovány nejčastější onemocnění dutiny ústní a jejich příčiny. Pozornost je také věnovaná povolání dentální hygienistky. Praktická část práce sestává z vyhodnocení dotazníkového šetření a provedení vyšetření u dentální hygienistky. Z výsledků práce vyplývá, že po absolvování cílené edukace a prostudování edukační příručky došlo u většiny respondentů ke zlepšení jejich orální hygieny.
Dentální hygiena u dětí předškolního věku v mikroregionu České Budějovice
SLUKA, Jan
Cílem předložené bakalářské práce je edukovat rodiče v oblasti dentální hygieny jejich předškolních dětí a zároveň zmapovat u sledovaného vzorku respondentů z Českých Budějovic, zda je jejich péče o dětský chrup adekvátní. V teoretické části práce se autor věnuje především významu dočasných zubů na správný vývoj dítěte, vzniku a příčinám zubního kazu a také preventivním opatřením, které eliminují onemocnění dutiny ústní. Součástí praktické části práce je sestavení edukačního programu na základě vstupního dotazníkového šetření, jehož účelem je zlepšení úrovně dentální hygieny dětí předškolního věku. Z analýzy dat vstupního a výstupního dotazníkového šetření a jejich následné komparace byla ověřena účinnost edukačního programu.
Komparace úrovně dentální hygieny na střední pedagogické škole a gymnáziu v Jihočeském kraji
LIŠKOVÁ, Veronika
Tato bakalářská práce se skládá z části teoretické, která se zabývá historií a součastností dentální hygieny. Definuje tento pojem a popisuje práci dentálního hygienika. Dále se zabývá anatomií a fyziologií dutiny ústní a v neposlední řadě onemocněním pardonu.Pozornost patřila také pomůckám, bez kterých se ústní hygiena neobejde. Součástí teoretické části je také primární a sekundární prevence, která má velký vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu. Praktická část byla zaměřena na informovanost žáků ve věku 15-16 let ohledně povědomí dentální hygieny pomocí dotazníkového šetření. Do výzkumu byl zapojen stejný počet žáků z jednotlivých škol v celkovém počtu 316 respondentů.Byl sestaven edukační program a metodické pokyny pro učitele středních škol.Vyhodnocené dotazníky byly zpracovány do grafů a tabulek se slovním komentářem, který vypovídá o povědomí týkající se primární prevence u mládeže.
Znalost žáků druhého stupně vybrané ZŠ o dentální hygieně
Prchalová, Kateřina ; Thorovská, Alena (vedoucí práce) ; Zvírotský, Michal (oponent)
Bakalářská práce se zabývá znalostmi žáků druhého stupně vybrané základní školy o dentální hygieně. Teoretická část je zaměřena převážně na prevenci zubního kazu a dentální pomůcky. Je zde popsána i anatomie ústní dutiny, morfologie zubů, stavba zubů, stavba chrupu jako celku a nejčastější onemocnění způsobené nedostatečnou či nesprávně prováděnou ústní hygienou. Praktická část je zprostředkována pomocí dotazníkového šetření, které se uskutečnilo v 9. ročníku základní školy v Havlíkově Brodě. Cílem bylo zjistit jakou znalost mají žáci o dentální hygieně, dentálních pomůckách a chrupu v návaznosti na vyučované předměty výchovu ke zdraví a přírodopis. Druhým dílčím cílem bylo zjistit, jaký je jejich nejčastější zdroj informací o dentální hygieně. Výsledky dotazníkové šetření ukázaly, že žáci této základní školy mají vyhovující znalosti o dentální hygieně, ale anatomické znalosti ohledně chrupu a problémů vzniklých důsledkem nedostatečné hygieny dutiny ústní jsou již méně vyhovující. Bylo zjištěno, že žáci nejčastěji získávají informace od rodičů, zubního lékaře či dentálních hygienistek. Naopak nejméně informací získávají z reklam a od influencerů. Minimálně třetina žáků v posledním ročníku základní školy by chtěla získat více informací o dentální hygieně ve škole. Ať už v rámci vyučovaných předmětů,...
Péče o chrup u žáků ZŠ
Bartůňková, Tereza ; Ehler, Edvard (vedoucí práce) ; Přívratský, Vladimír (oponent)
Práce Péče o chrup u žáků ZŠ se snaží prostřednictvím dotazníkového šetření na vybraných základních školách v Kladně odhalit a pojmenovat hlavní problémy v péči o chrup u žáků prvního i druhého stupně, překážky bránící případnému zlepšení i možné způsoby řešení. Tématika bakalářské práce tak spadá do stále aktuální problematiky dětského dentálního zdraví, které se věnuje mnoho odborníků a výzkumů po celém světě. Stěžejní část vycházející z informací získaných při dotazníkovém šetření ve školách je v práci navíc doplněna o cenné poznatky a návrhy oslovených stomatologů a dentálních hygienistů. Text práce se rovněž soustředí na roli a efektivitu preventivních školních programů, stejně jako na teoreticko-odbornou stránku tématiky, kdy nejvíce pozornosti je věnováno samotné anatomii zubů, charakteristice zubního kazu a jeho preventivním opatřením. KLÍČOVÁ SLOVA Zubní kaz, chrup, dotazníkové šetření, dentální hygiena, prevence, stomatologie, preventivní školní programy

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 62 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.